دکتر کبری احمدی: هپاتیت به معنی التهاب بافت کبد است که در اثر ورود عوامل مختلف از جمله نوعی ویروس به وجود می آید.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بهداشت و درمان صنعت نفت آغاجاری، دکتر کبری احمدی متخصص داخلی بیمارستان صنعت نفت آغاجاری در مصاحبه با خبرنگار واحد روابط عمومی این مرکز پاسخ می دهد؛
خانم دکتر احمدی توضیحی مختصر درباره هپاتیت بدهید؟
هپاتیت به معنی التهاب در پارانشیم کبد است و میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که بعضی از آنها قابل سرایت هستند و برخی مسری نیستند.
انواع هپاتیت و راه های انتقال آن را به تفکیک بیان کنید؟
هپاتیت A و E:
معمولاً از راه غذا یا آب آلوده وارد بدن میشود.
هپاتیت B:
معمولاً از راه آمیزشی، تزریق خون و یا سرنگ آلوده انتقالمییابد؛ مادری که هپاتیت B دارد، ممکن است عفونت را به نوزادش انتقال دهد.
هپاتیت C:
معمولاً از طریق تماس مستقیم با خون فرد مبتلا قابل سرایت است.
هپاتیت D:
تنها فردی که پیش از این به هپاتیت B مبتلا شده باشد، به هپاتیت D مبتلا می شود.
هپاتیت G :
الگوی انتقال مشابهی مثل هپاتیت C دارد؛ معمولاً از راه خون انتقال مییابد.
هپاتیت X:
بیماریهای هپاتیتی را که نمیتوان به یکی از شکلهای بیماری نسبت داد، در این دسته قرار می گیرد.
به چه افرادی توصیه میشود که آزمایش تشخیص هپاتیت بدهند؟
هپاتیت یک بیماری خاموش است و بسیاری از مبتلایان به هپاتیت B و C هیچ علامتی ندارند، زمانی علائم بیماری خود را نشان میدهد که بیماری پیشرفت زیادی کرده، توصیه میشود کسانی که در خانواده خود بیمار مبتلا به هپاتیت دارند،کسانی که سابقه اعتیاد و تزریق مشترک و.. دارند، به مراجعه به آزمایشگاه تست هپاتیت بدهند تا در صورت مثبت بودن جواب آزمایش زودتر اقدامات درمانی را شروع کنند.
دوره درمان انواع هپاتیت چقدر است؟
درمانهای بسیار مؤثر برای هپاتیت C در سالهای اخیر کشف شده است، دوره درمان هپاتیت C مزمن به طور معمول حدود سه ماه است و با تجویز دارو و زیر نظر پزشک متخصص درمان میشود، هپاتیت A یک عفونت خوراکی و زودگذر است و نیاز به درمان خاصی ندارد و در هپاتیت B مزمن نیز بر حسب شرایط بیمار با مصرف دارو تلاش میشود، میزان ویروس در خون پایین نگه داشته شود، ممکن است در هپاتیت B با توجه به شرایط بیمار مصرف دارو حدود یک تا دو سال طول بکشد؛ کیفیت درمان هپاتیت B مزمن به خوبی درمان هپاتیت C نیست و موفقیت در درمان هپاتیت C بیشتر است.
آیا سن و جنس در ابتلا به هپاتیت تأثیر گذار است؟
سن در ابتلا به هپاتیت B اهمیت دارد، ابتلا به این بیماری در سنین پایینتر بیشتر و خطرناکتر است به همین دلیل است که واکسن این بیماری در دوران کودکی تزریق میشود اگر افراد میانسال و مسن به هپاتیت مبتلا شوند، شانس بهبودی آنها بسیار بیشتر از افراد با سنین کمتر است اگر کودکان به هپاتیت مبتلا شوند شانس مزمن شدن این بیماری در آنها بسیار بالا است و احتمال ابتلا در جنس مونث و مذکر برابر است.
در پایان راه های پیشگیری از هپاتیت را شرح دهید؟
دریافت واکسن انواع هپاتیت خصوصا برای نوزادان
رعایت بهداشت فردی و عدم استفاده از مسواک ، تیغ اصلاح و ... دیگران
از ناقل بودن یا نبودن شریک زندگی خود مطمئن شوید.
از تجهیزات و وسایل کاملا استریل شده برای تزریق ، طب سوزنی و ... استفاده کنید.
اگر در زمره افرادی هستید که خطر هپاتیت آنها را تهدید میکند، مثل کارکنان بیمارستانها، دندانپزشکان و غیره، واکسن هپاتیت A و B را دریافت کنید.
پرهیز از مصرف الکل
پرهیز از مصرف مواد مخدر
تزریق خون و فرآورده های خونی آلوده
اقداماتی مانند تاتو، خالکوبی، حجامت، سوراخ کردن گوش، خدمات پزشکی و دندانپزشکی در مکان های نامطمئن و با وسایل آلوده و غیر استریل
تغذیه نامناسب (مصرف غذا یا آب آلوده)